Elektrische auto kopen of private leasen?

Geschreven door Passie Voor Laden

Passie Voor Laden biedt je een plek om overzichtelijk te zien welke laadpassen er zijn. We helpen je kiezen welke laadpassen in welke situatie het interessantst zijn.

De afweging tussen private leasen en kopen is een terechte afweging om te maken als je in de markt bent voor een nieuwe elektrische auto.

Private lease is een relatief nieuwe vorm van mobiliteit die in korte tijd erg populair is geworden. Het rijden in een nieuwe, schone auto tegen vooraf bekende maandelijkse kosten lijkt goed aan te slaan in Nederland. Toch blijft het bezit van een eigen auto voor veel mensen een vertrouwd idee.

We helpen je graag de verschillen tussen kopen en private leasen beter te begrijpen, zodat jij bewust je keuze kunt maken.

Wat is goedkoper, auto privé leasen of kopen?

Om te bepalen of je goedkoper uit bent met private leasen of kopen van een elektrische auto, zul je een berekening moeten maken. Ga na welke kosten jij jaarlijks aan een auto hebt, inclusief een bedrag voor afschrijving van de auto.

Je zult ervan schrikken wat je per maand kwijt bent aan een auto in eigen bezit. Denk hierbij aan onderhoudskosten, kosten van motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting), kosten voor verzekering en pechhulp.

Heb je deze kosten op een rijtje? Vergelijk ze dan met een private lease tarief van een auto naar wens. Daar zitten alle kosten bij in. Zo heb je eerlijk vergelijkingsmateriaal. 

Voor- en nadelen van een auto kopen

Met een auto die je hebt gekocht kun je doen en laten wat je wilt, het is jouw bezit. Je kunt de auto altijd weer verkopen en je behoudt altijd een restwaarde. Verder heb je natuurlijk geen maandelijkse leasekosten.

De andere kant is dat je nooit weet tegen welke onverwachte kosten je aanloopt. Zeker bij een occasion is dat soms niet te voorzien. Het risico is dat je op een gegeven moment tegen flinke onderhoudskosten aan gaat lopen. Bij private lease heb je deze onvoorziene uitgaven niet.

Verder is het aankopen van een auto een aanslag op je spaargeld, of dwingt het je om een persoonlijke lening of financiering af te sluiten.

Voor- en nadelen van een elektrische auto private leasen

Met private leasen kies je voor zekerheid en gemak. Een groot voordeel van private lease is dat je altijd een nieuwe elektrische auto rijdt tegen een vast maandbedrag. Zonder onverwachte kosten en verrassingen.

Onverwachte kosten voor bijvoorbeeld onderhoud zijn er niet meer. Alleen de kosten voor opladen, tol en eventuele bekeuringen vallen buiten je vaste leasetarief per maand. Uiteraard heb je iedere maand wat minder vrij te besteden doordat je een bedrag voor je leasetarief reserveert.

Een private leasecontract heeft ook effect op je maximale hypotheek of andere lening. Je gaat namelijk een maandelijkse betalingsverplichting aan van een aantal jaren. Met oog op eventuele toekomstplannen is dat zeker iets om in je achterhoofd te houden voordat je een leasecontract aangaat.

Verschillen in de aankoop

Private lease hanteert geen aanbetaling of waarborgsom. Het inruilen van een oude auto kan vaak wel, maar geldt niet per definitie als aanbetaling of verlaging van het maandbedrag.

Een nieuwe of tweedehands auto kopen kan met een financiering, waarbij je rente betaalt, of met spaargeld. Het vergt een flinke investering waardoor je ineens een (gedeelte van) je spaargeld kwijt bent.

Wel kun je je oude auto inruilen, wat je een korting op de aanschafprijs oplevert. Daarnaast heerst bij een occasion vaak onzekerheid over de historie, de kwaliteit van de auto en het uitgevoerde onderhoud.

Verschillen qua service en onderhoud

Met private lease is al het onderhoud en bijkomende service inbegrepen. Zo heb je vaak recht op vervangend vervoer en krijg je vanzelf te horen wanneer je naar je vaste merkdealer moet voor een onderhoudsbeurt.

Bij een gekochte nieuwe of tweedehands auto is het onderhoud jouw eigen verantwoordelijkheid. Met een oudere auto heb je over het algemeen meer onderhoud nodig. De kans op onverwachte kosten neemt hiermee toe.

Verschillen tussen verkoop en inleveren

Een auto die van jezelf is, kun je op ieder moment verkopen. Ben je zat van je auto, zet je deze in de verkoop of je ruilt hem in voor een andere. Kies je voor private lease, let dan wel goed op hoe lang je het leasecontract aan gaat. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar je toekomstperspectieven en je toekomstige gezinssituatie.

Het contract dat je aangaat is leidend en kost je iedere maand een bepaald bedrag, ongeacht je financiële situatie. Dat betekent dat als je onverhoopt je baan verliest, je niet je auto kunt verkopen om wat meer financiële ruimte te hebben. Sommige leasemaatschappijen bieden tegen een meerprijs wel de optie om dit risico af te kopen.

Wanneer is private leasen handig?

Bepalen of private lease goedkoper is dan zelf een auto aanschaffen vereist dus een berekening. Maar met private leasen kies je voor gemak over bezit. Bepalen of private lease voor jou een handige optie is kan aan de hand van een aantal situaties.

  • Onverwachte kosten: In het leven heb je al vaak genoeg te maken met onverwachte uitgaven. De kosten van private leasen zijn stabiel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over plotselinge reparaties die een gat in je spaargeld slaan.
  • Een beperkende spaarrekening: Je hebt weinig spaargeld of wil geen spaargeld uitgeven aan een auto, maar toch in een representatieve en betrouwbare auto rijden. Je kunt geen nieuwe auto betalen maar wil toch genieten van het gevoel van een nieuwe auto. Private leasen vereist geen grote eenmalige investering en omvat altijd een nieuwe auto.
  • Je wilt je niet druk maken om auto-gerelateerde zaken als onderhoud en verzekeringen. Met private leasen zit dit verwerkt in je maandbedrag.

Vergelijk het kopen van een auto met privéleasen

In een groot aantal gevallen kun je met private lease vergelijkbaar of goedkoper uit zijn dan wanneer je de auto zelf koopt. Helemaal wanneer je geld moet lenen om de auto te kopen, en je de afschrijving een onzekere factor vindt.

Dit komt omdat leasemaatschappijen in grote volumes nieuwe auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren. Aan het eind van de leaseperiode is het voor een leasemaatschappij vervolgens veel makkelijker om de auto’s weer voor een goede prijs van de hand te doen.

Over het algemeen zijn de maandlasten bij het zelf kopen van een nieuwe elektrische auto hoger dan wanneer je deze auto privé zou leasen.

Maar koop je een tweedehands auto, dan zullen de kosten van zelf aanschaffen vaak wél lager zijn dan bij private leasen. Je rijdt dan echter niet meer in een nieuwe auto. 

Ga je voor gemak en voorspelbaarheid, of voor de luxe van eigen bezit. De keuze is aan jou!

Bekijk ook eens ons overzicht van private lease aanbiedingen voor nieuwe elektrische auto’s.