Private Lease EV’s Vergelijken

Met private lease rijd je in een nieuwe EV en worden alle autozaken je uit handen genomen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Hierin zitten alle kosten als afschrijving, all-risk verzekering, onderhoud, banden en reparaties. Jij hoeft alleen nog maar te rijden. Bekijk direct hieronder de beste private leasedeals voor jouw nieuwe elektrische auto!

Passievoorladen.nl mag volgens de wet geen inhoudelijk advies geven over contracten en verzekeringen waarmee je via bovenstaande vergelijker eventueel in aanraking komt. Heb je vragen over de vergelijker, of is er iets mis mee? Stuur een mail naar contact@passievoorladen.nl

Wat is private lease en hoe werkt het? 

Private lease is een leasevorm speciaal voor particulieren. Je kunt hiermee als privépersoon voor een vast maandbedrag in een nieuwe elektrische auto rijden.

Alle vaste kosten die je normaal gesproken hebt bij het gebruik van je elektrische auto zijn hierbij inbegrepen. Wat je hier bovenop zelf nog betaalt zijn de kosten voor het opladen van je EV.

Je hoeft zelf niet te sparen voor een nieuwe auto. Die wordt gekocht door de leasemaatschappij. Je bent dan ook zelf geen eigenaar van de auto. Je rijdt in de elektrische auto van de leasemaatschappij en levert die daarna weer in.

Dit betekent dat je in een gloednieuwe auto kunt rijden zonder daar eenmalig een groot bedrag voor neer te hoeven tellen. Maar voordat je de keuze maakt om te gaan private leasen, is het handig om te weten hoe privé lease werkt en wat erbij komt kijken.

Privé leasen van EV’s steeds populairder

Elektrisch rijden maakt een snelle ontwikkeling door. Veel automerken zetten vol in op elektrisch en introduceren nieuwe modellen in allerlei segmenten, en met een steeds grotere actieradius.

Door het hele land wordt geïnvesteerd in oplaadmogelijkheden, waardoor er een infrastructuur ontstaat om overal auto’s op te kunnen laden.

Maar voor consumenten zijn de argumenten om nog geen elektrische auto aan te schaffen vaak dezelfde: ‘het is te duur’ en ‘de restwaarde is onzeker’. Laat dat nou net twee factoren zijn die wegvallen bij private lease.

Wat kost private lease?

De kosten van privé lease verschillen per leaseauto. Je kunt al een elektrische auto private leasen vanaf ongeveer €300 per maand. Daar zit bijna alles bij in. Wegenbelasting, verzekering en onderhoud zijn namelijk bij het leasebedrag inbegrepen. De hoogte van de maandelijkse kosten is afhankelijk van:

  • de nieuwwaarde van de auto inclusief opties en extra’s
  • de leasetermijn
  • de hoeveelheid maximale kilometers per jaar

Op het elektrisch opladen na weet je precies wat je maandelijkse kosten gaan zijn. Extra kosten zijn alleen mogelijk bij bekeuringen, eigen risico bij schade of wijzigingen in het maandbedrag (bijvoorbeeld door wetswijzigingen, denk aan rekeningrijden of extra belastingen).

All-in prijs voor mobiliteit

Elektrisch rijden in de vorm van privélease is veel voordeliger dan dat je zelf een elektrische auto aan moet schaffen.

Daarnaast heb je met private lease het voordeel dat je geen zorg hoeft te dragen voor reparatie, onderhoud of het betalen van de wegenbelasting en de verzekering. Je least een elektrische auto dus lekker all-in.

Er zijn diverse aanbieders die elektrisch private leasen mogelijk maken. Daarbij heb je ook nog eens de keuze uit verschillende modellen.

Wat zit er over het algemeen inbegrepen bij de maandelijkse kosten?

  • Onderhoudskosten
  • Kosten voor eventuele reparaties en banden
  • Schadeherstel en ruitreparaties
  • WA+ Casco verzekering (all-risk) + ongevallen inzittenden verzekering
  • Rente en afschrijving
  • 24/7 Pechhulp in heel Europa
  • Gratis vervangend vervoer
  • Afleveringskosten

Leasecontracten vaak 12 tot 60 maanden

Je gaat een contract met een leasemaatschappij aan voor een bepaalde termijn. Termijnen verschillen vaak tussen minimaal 12 en maximaal 60 maanden, 1 tot 5 jaar. De lengte van de leasetermijn bepaalt in grote mate de kosten die je per maand hebt van je leasecontract.

Wanneer het contract afgelopen is, lever je de leaseauto weer in bij de leasemaatschappij. Je betaalt dus alleen een vast maandbedrag voor het gebruik van de elektrische auto.

Geen aanbetaling, geen slottermijn. Ook al bieden sommige maatschappijen het wel aan om je maandlast te drukken, het hoeft niet.

Wat krijg je voor het maandbedrag? Deze elementen zitten vaak inbegrepen bij de vaste kosten per maand: 

  • Onderhoudskosten
  • Reparaties en banden
  • Schadeherstel
  • All-risk verzekering
  • Rente en afschrijving
  • Afleveringskosten
  • Wegenbelasting (voor elektrische auto’s gelukkig nog niet van toepassing)

Per leasemaatschappij kan er verschil zitten in voorwaarden, waardoor er dingen soms wel, soms niet bij het leasebedrag in zitten. Zo kunnen de verzekering en schadeherstel zijn voorzien van een eigen risico waarvan de hoogte verschilt per aanbieder.

En wees erop bedacht dat gratis vervangend vervoer en pechhulp niet door alle leasemaatschappijen wordt aangeboden binnen jouw maandbedrag.

Geen zorgen over onzekere restwaarde

Een elektrische auto aankopen is prijziger dan een niet-elektrische auto. Doordat elektrische auto’s prijzig zijn schrijft de auto relatief veel af. Hierdoor kom je dus op een lagere restwaarde dan wanneer je een niet-elektrische auto koopt.

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over de onzekere restwaarde van je elektrische auto wanneer je de auto leaset. Na de leasetermijn wordt de auto namelijk weer ingenomen.

Waarom kiezen mensen voor elektrisch private leasen?

Een groot voordeel van elektrisch private leasen is dat je weet waar je aan toe bent. Je betaalt een vast maandbedrag en hiervoor kun je een in gloednieuwe auto rijden. Naast deze kosten per maand hoef je alleen nog maar de kosten voor het opladen te betalen.

Wat zijn de voordelen van private lease?

  • Een groot voordeel van private leasen van een elektrische auto is dat je precies weet waar je elke maand aan toe bent. Je betaalt een vast leasebedrag en hiervoor mag je een in gloednieuwe elektrische auto rijden. 
  • Alles wordt voor je geregeld. Verzekeringen, reparaties, periodiek onderhoud en andere autozaken. Jij hoeft zelf nergens aan te denken, de leasemaatschappij regelt alles voor je.
  • Een nieuwe auto vergt een grote eenmalige investering, maar niet als je kiest voor private lease. Je hoeft dus niet maanden of jaren te sparen om een nieuwe elektrische auto te kunnen rijden.
  • Geen bijtelling. Alleen bij een leaseauto via de werkgever betaal je bijtelling. Met private lease ben jij zelf degene die de auto leaset.
  • Milieuvriendelijk, comfortabel en innovatief. Je rijdt met een goed gevoel.
  • Steeds meer openbare oplaadpunten in heel Nederland om zonder zorgen op elke bestemming te komen.
  • Geen zorgen over de restwaarde van je auto. Dat risico is voor de leasemaatschappij.

En de nadelen?

  • De leaseauto is officieel niet van jou. Deze blijft op naam van de leasemaatschappij staan, ook als het leasecontract is afgelopen.
  • Doordat de auto niet op je eigen naam staat, kun je geen schadevrije jaren opbouwen bij een verzekeraar. Schadevrije jaren vervallen na verloop van tijd, maar je kunt vaak bij de leasemaatschappij een ‘schadevrij verklaring’ aanvragen om toch met korting je eerstvolgende privé-auto te kunnen verzekeren.
  • Samen met de leasemaatschappij wordt het contract opgesteld. Daarin staat onder andere hoeveel kilometers je per jaar mag rijden. Rijd je meer kilometers per jaar, dan zal de maatschappij dat bij jou in rekening brengen tegen het daarvoor afgesproken tarief.

Registratie bij BKR

Wanneer je een private leasecontract aangaat, wordt dit over het algemeen geregistreerd bij Stichting BKR. Registratie van het contract hoeft niet nadelig te zijn. Wanneer de financiële verplichting elke maand netjes nagekomen wordt, worden er geen achterstanden geregistreerd.

Een private leasecontract heeft wel effect op de maximale hypotheek of andere lening. Je gaat met leasen namelijk een maandelijkse betalingsverplichting aan waar je een aantal jaren aan vast zit. Daarom wordt een gedeelte van het BKR-geregistreerde bedrag meegenomen bij de aanvraag van een eventuele nieuwe lening of hypotheek.

Meer over de invloed van private lease vind je op de site van het BKR.

Private leasen of niet? 6 tips

Er zijn een paar punten waarmee je rekening moet houden voordat je je vol overgave in het private lease-avontuur stort. Bepaal met deze 6 tips of het private leasen van een elektrische auto wel echt iets voor jou is.

  1. Maak een goede afweging tussen een auto kopen en een auto leasen. Zet hiervoor al je huidige maandelijkse kosten voor de auto op een rijtje. Neem dan echt alle kosten daarin mee, ook afschrijving en reservering voor onverwachte onderhoudskosten of schadeherstel. Hiervoor kun je een rekenhulp gebruiken zoals die van de ANWB. Vergelijk dit vervolgens met de maandelijkse leaseprijs.
  2. Ook is het verstandig om na te denken over het aantal kilometers dat je gaat rijden. Als je meer rijdt dan afgesproken, moet achteraf per kilometer bijbetaald worden. Bedenk dus vooraf hoeveel kilometers nodig zijn in het leasecontract. Gebruik je de elektrische auto alleen voor privéritten of ook voor woon-werkverkeer? Verwacht je hier in de komende jaren verandering in? Wordt de private leaseauto gebruikt voor vakantie? Zijn er gezinsleden die de leaseauto gaan gebruiken?
  3. Welke extra’s moet de leaseauto hebben? Misschien heb je een set winterbanden nodig of wil je dat er bij pech altijd direct een vervangende auto klaar staat. Een extra verzekering kan ook verstandig zijn als dat niet binnen het leasebedrag valt. Maak de afweging wat voor jou belangrijk is en neem dit mee in het kostenplaatje bij het berekenen van de leaseprijs.
  4. Wat gaat er gebeuren met je huidige auto? Sommige leasemaatschappijen bieden de optie om je huidige auto te kopen of voor jou te verkopen. Dat scheelt weer in de maandlasten en bespaart het gedoe van eventuele particuliere verkoop. Informeer bij de leasemaatschappij van je keuze naar de mogelijkheden.
  5. Elke maand moet een vast bedrag betaald worden. Kun je deze vaste lasten goed dragen? Wat zijn bijvoorbeeld de plannen op het gebied van wonen? Wil je bijvoorbeeld nog een huis kopen? Dan heeft het leasecontract invloed op de maximale hypotheek en op de maandelijkse vaste lasten. Het tussentijds opzeggen van het contract kan voor extra kosten zorgen, dus dat wil je liefst voorkomen.
  6. Check of de leasemaatschappij en de voorwaarden betrouwbaar zijn en goed bij jou passen. Met het Keurmerk Private Lease weet je zeker dat de voorwaarden in orde zijn.

Wat is het Keurmerk Private Lease?

Keurmerk Private Lease is in het leven geroepen omdat de vraag naar privélease sterk is toegenomen, waardoor steeds meer partijen dit soort leaseconstructies zijn gaan aanbieden. Het Keurmerk Private Lease helpt je beoordelen welke leasemaatschappijen je kunt vertrouwen.

Het keurmerk is ontwikkeld in samenwerking met de Consumentenbond en wordt versterkt door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Private Lease. Hier gaat een uitgebreide toetsing aan vooraf, die jaarlijks wordt herhaald bij aangesloten leasemaatschappijen.

Iedere leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease gebruikt dezelfde algemene voorwaarden. Daarnaast heeft elke leasemaatschappij aanvullende voorwaarden die per maatschappij verschillen. Verder kunnen afzonderlijke verzekerings- of dekkingsbepalingen en andere voorwaarden van toepassing zijn. De aanvullende voorwaarden en de andere eigen voorwaarden van een leasemaatschappij kun je bij de maatschappij opvragen.

Goedkoop een EV private leasen

Overtuigd van het gemak van private lease? Zoek jouw ideale elektrische auto uit en bekijk direct de deal waarmee je het voordeligst uit bent!