Op vakantie met je elektrische auto: tips en tricks

Geschreven door Passie Voor Laden

Passie Voor Laden biedt je een plek om overzichtelijk te zien welke laadpassen er zijn. We helpen je kiezen welke laadpassen in welke situatie het interessantst zijn.

Als trotse eigenaar van een elektrische auto wil je natuurlijk ook op vakantie gebruik blijven maken van je voertuig. Maar hoe plan je zo’n reis en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel geven we je alle tips en tricks voor een zorgeloze vakantie met je elektrische auto.

Elektrisch rijden op vakantie: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker ook voor het plannen van een vakantie met je elektrische auto. Waar moet je allemaal aan denken?

Check of de bestemming elektrisch rijden ondersteunt

Niet alle vakantiebestemmingen zijn even geschikt voor elektrisch rijden. Check daarom vooraf of de bestemming laadpalen heeft en of het laadnetwerk betrouwbaar is. Zo voorkom je dat je halverwege de reis zonder stroom komt te staan.

Plan je route

Voor vertrek is het handig om je route uit te stippelen en te kijken waar de laadpalen zich bevinden. Zo kun je je reis goed plannen en voorkom je dat je tijdens de reis nog moet uitzoeken waar je kunt laden. Er zijn verschillende routeplanners die rekening houden met de actieradius van je auto en de beschikbare laadpalen.

Neem voldoende tijd

Elektrisch rijden vergt wat meer planning en tijd dan rijden op brandstof. Houd hier rekening mee in je planning en neem voldoende tijd om te laden en te rusten onderweg. Zo voorkom je stress en geniet je meer van de reis.

Onderweg met je elektrische auto

En dan is het zover: je gaat op vakantie met je elektrische auto! Waar moet je onderweg rekening mee houden?

Rijd defensief

Elektrische auto’s zijn over het algemeen wat zwaarder dan auto’s op brandstof. Pas daarom je rijstijl aan en rijd wat defensiever om je actieradius te behouden. Probeer bijvoorbeeld op de cruise control te rijden en gebruik de recuperatiemodus om energie terug te winnen tijdens het remmen.

Plan je laadstops

Als je een lange afstand gaat rijden, is het belangrijk om je laadstops goed te plannen. Zo voorkom je dat je zonder stroom komt te staan en kun je de reis goed verdelen. Zorg dat je voldoende laadtijd plant en houd rekening met eventuele drukte bij de laadpalen.

Maak gebruik van snelladers

Als je haast hebt, kun je het beste gebruikmaken van snelladers. Deze laders laden je auto sneller op dan gewone laadpalen en zijn daarom ideaal als je snel weer verder wilt.

Elektrisch laden op de vakantiebestemming

Ook op de vakantiebestemming wil je natuurlijk gebruik blijven maken van je elektrische auto. Waar moet je rekening mee houden?

Zoek laadpalen in de buurt

Voordat je op vakantie gaat, is het handig om te checken waar de laadpalen zich bevinden in de buurt van je accommodatie. Zo kun je makkelijk je auto opladen en hoef je niet ver te rijden om een laadpunt te vinden.

Vraag bij je accommodatie of ze een laadpunt hebben

Sommige accommodaties hebben zelf een laadpunt waar je gebruik van kunt maken. Vraag dit dus van tevoren na bij je accommodatie en reserveer indien nodig een plekje om te kunnen laden.

Maak gebruik van openbare laadpalen

Als er geen laadpunt beschikbaar is bij je accommodatie, kun je gebruikmaken van openbare laadpalen in de buurt. Houd er wel rekening mee dat deze palen soms bezet zijn en dat je dus even moet wachten voordat je kunt laden.

Neem je eigen laadkabel mee

Het kan gebeuren dat je op vakantie een laadkabel nodig hebt. Neem daarom altijd een laadkabel mee in je auto, zodat je op elke locatie kunt laden.

Maak gebruik van slimme laadoplossingen

Er zijn verschillende slimme laadoplossingen beschikbaar waarmee je makkelijker en efficiënter kunt laden. Zo zijn er apps die je kunnen helpen bij het vinden van laadpalen en die je kunnen informeren over de beschikbaarheid van de palen.

Zorgeloos genieten

Kortom, als je goed voorbereid op vakantie gaat met je elektrische auto en rekening houdt met de benodigde laadtijd en laadmogelijkheden, kun je zonder zorgen genieten van een zorgeloze vakantie.