De voor- en nadelen van snelladen

Geschreven door Passie Voor Laden

Passie Voor Laden biedt je een plek om overzichtelijk te zien welke laadpassen er zijn. We helpen je kiezen welke laadpassen in welke situatie het interessantst zijn.

Voordelen en nadelen van het snelladen van je EV

Bij elektrische auto’s zijn er een paar manieren om ze op te laden. Je kunt je auto thuis gedeeltelijk opladen, maar als je haast hebt of snel weer op weg moet, kun je een snellader gebruiken.

Als je vaak op pad bent met je EV, zul je waarschijnlijk met enige regelmaat onderweg moeten opladen. En als echte Nederlander heb je natuurlijk altijd haast en geen zin om te lang te wachten.

In Nederland en omringende landen kun je daarvoor onderweg terecht bij snellaadstations. Je vindt ze op steeds meer plekken langs de openbare weg en in de stad. FastNed, Vattenfall en Vandebron zijn de grootste aanbieders met snellaadstations door het hele land.

Ben je op zoek naar een laadpas die snelladen ondersteunt? Hier bespreken we de voor- en nadelen van snelladen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of je uberhaupt je EV aan zo’n snellaadpunt wilt hangen.

Bij je beslissing om al dan niet een snellader te gebruiken, is het belangrijk alle voor- en nadelen te overwegen. Het afwegen van je opties zal je helpen de beste laadpas voor je behoeften te vinden.

Voordelen van snelladen

Kortere wachttijden

Met snelladen kun je je auto in kortere tijd opladen dan met standaard opladen. Dit is ideaal als je haast hebt of snel weer op weg moet.

Openbare laadstations en thuisladen kunnen beide lang duren voor je batterij volledig opgeladen is. In ongeveer 30 minuten kun je je batterij weer voor 80% opgeladen hebben. In vergelijking daarmee kan het bij openbare oplaadstations of thuis opladen 6 tot 10 uur duren voor je batterij weer helemaal opgeladen is.

Groter gemak

Snellaadstations staan meestal op handige plaatsen, zoals benzinestations of parkeerplaatsen langs de snelweg. Daardoor zijn ze gemakkelijk te vinden en te gebruiken als je je auto even snel moet opladen.

Zonder de mogelijkheden van snelladen zou elektrisch rijden in de praktijk niet haalbaar zijn. Als je op een enkele reis een flink aantal kilometers moet afleggen, en ook weer terug, zullen de meeste accu’s de terugreis waarschijnlijk niet halen.

Of wanneer je met een bijna lege accu naar huis rijdt en de volgende ochtend weer met de auto naar je werk moet, kan het zijn dat je batterij bij een openbaar laadstation niet volledig genoeg opgeladen is.

Nadelen van snelladen

Hogere laadtarieven

Snelladers vragen eigenlijk altijd hogere oplaad tarieven dan standaard publieke laadpunten. Dit betekent dat je weliswaar een snelle pitstop had, maar het tarief dat je per kW betaalt is ook flink hoger.

Over heel Europa gezien is de prijs per kWh ongeveer 25% hoger dan het standaardtarief van normale openbare stations.

Sommige auto’s niet geschikt voor snelladen

Niet alle elektrische auto’s kunnen snelladers gebruiken. Bijvoorbeeld veel van de eerdere generatie EV’s kunnen alleen opladen met een standaardtempo van 3,7 kW.

Dit betekent dat als je wilt snelladen, je eerst even moet checken of je auto het wel ondersteunt. Je auto heeft over het algemeen een CHAdeMo of CCS Combo stekkeraansluiting nodig om te kunnen snelladen.

chademo stekker om mee te kunnen snelladen
CHAdeMO stekker

Mogelijke schade aan je batterij

Sommige deskundigen geloven dat snelladen de batterij van je auto kan beschadigen, waardoor de levensduur korter wordt. De reden dat er gedacht wordt dat snelladen schadelijk zou zijn voor je auto, is  dat de batterij er warm van wordt. Hoe warmer je batterij, hoe sneller hij degradeert.

Daarom geloven veel mensen dat het het beste is je auto langzaam op te laden, over een langere periode. Op deze manier warmt je batterij minder op en gaat hij langer mee. Dit is echter nog niet definitief bewezen en veel mensen kunnen hun auto’s zonder problemen opladen. De lange termijn zal moeten uitwijzen of er daadwerkelijk verschil ontstaat.

Snelladen, ja of nee?

Snellaadpassen bieden voordelen zoals kortere wachttijden en meer gemak. Er zijn echter ook enkele nadelen om rekening mee te houden, zoals hogere tarieven en mogelijke schade aan je batterij.

Dus, wat is het oordeel? Moet je een snellaadstation gebruiken of niet? Het antwoord hangt echt af van je behoeften en voorkeuren. Als je de voor- en nadelen van snelladen tegen elkaar afweegt, kun je met kennis van zaken beslissen of deze manier van opladen geschikt is voor jou.

Als je besluit dat snelladen iets voor je is, bekijk dan zeker eens de laadpassen die geschikt zijn voor snelladen!