Hoe werkt een laadpas?

Geschreven door Passie Voor Laden

Passie Voor Laden biedt je een plek om overzichtelijk te zien welke laadpassen er zijn. We helpen je kiezen welke laadpassen in welke situatie het interessantst zijn.

Ben je net trots je elektrische auto aan het opladen of overweeg je de overstap naar een groene wagen? Dan heb je vast al gehoord van die handige laadpassen. Maar hoe werkt een laadpas nou eigenlijk? Geen zorgen, we gaan het allemaal duidelijk maken.

Of je nu onderweg bent en even moet bijladen, of thuis met een kopje koffie in de hand alles wilt regelen, het gebruik van een laadpas is supersimpel.

In dit artikel duiken we in de wereld van laadpassen, zodat je precies weet wat je nodig hebt om zorgeloos je elektrisch avontuur voort te zetten!

Wat is een laadpas?

Laten we beginnen met de basis: wat is een laadpas eigenlijk? Een laadpas lijkt een beetje op een creditcard of een bankpas, maar dan speciaal ontworpen om je elektrische auto mee op te laden.

Het werkt als een sleutel die je toegang geeft tot duizenden laadpunten, zowel in Nederland als in het buitenland.

Ze zijn soms ook beschikbaar als ‘druppel’ die je aan je sleutelbos kan bewaren. En sommige partijen bieden ook eenzelfde functionaliteit via een app.

Een laadpas bevat een RFID-chip waarmee je eenvoudig toegang krijgt tot openbare laadstations. Houd de pas voor de RFID-lezer bij het laadstation, en zodra je pas is herkend, kun je de stekker in je auto steken om te beginnen met opladen.

De laadpas registreert automatisch hoeveel stroom je verbruikt en de kosten worden direct van je bankrekening afgeschreven. Aan het einde van de maand ontvang je een overzichtelijke factuur met details over waar je hebt geladen en de kosten per kWh.

Waarom heb je een laadpas nodig?

Misschien vraag je je af waarom je niet gewoon met je normale betaalpas kunt betalen bij de laadpaal. Goede vraag! Een laadpas maakt het opladen van je EV niet zozeer eenvoudiger maar wel efficiënter.

Wanneer je een laadpas gebruikt, kun je al je laadbeurten overzichtelijk terugvinden op één plek. Daarnaast bieden veel aanbieders van laadpassen speciale tarieven en abonnementen die kunnen variëren afhankelijk van je laadgedrag en rijgewoonten. Zo houd je de kosten goed in de hand en hoef je niet telkens een aparte transactie te doen.

Hoe vraag je een laadpas aan?

Het aanvragen van een laadpas is vrij eenvoudig. Er zijn verschillende aanbieders op de markt, zoals Shell, ANWB, Vandebron, en nog veel meer.

Op de websites van deze aanbieders kun je meestal direct een laadpas aanvragen. Vaak wordt er gevraagd om wat persoonlijke gegevens en informatie over je EV. Binnen een paar dagen heb je dan een laadpas in de brievenbus liggen.

H2: Hoe gebruik je een laadpas?

Het gebruik van een laadpas is heel simpel:

  1. Parkeer je auto bij een laadstation. Zorg ervoor dat je goed geparkeerd staat en dat de laadkabel het oplaadpunt kan bereiken, da’s wel zo handig.
  2. Steek de laadkabel in je auto.
  3. Verbind de laadkabel met de laadpaal.
  4. Pak je laadpas en houd deze tegen de kaartlezer van het laadstation. De kaartlezer herkent je pas en controleert je gegevens.
  5. Het opladen begint nu automatisch. Meestal hoor je een klik of zie je een lampje branden dat bevestigt dat het opladen is gestart.
  6. Klaar met laden? Om te stoppen met laden, houd je de laadpas opnieuw bij de scanner. Daarna kun je de laadkabel uit de laadpaal en je auto halen.

Hoe zit het met de kosten?

Een belangrijk onderdeel van hoe een laadpas werkt is natuurlijk hoe de kosten in elkaar zitten. De laadkosten kunnen verschillen per laadstation en aanbieder.

Over het algemeen zijn er 6 soorten kosten waarmee je rekening moet houden:

  1. Abonnementskosten: Spreekt voor zich. Het bedrag dat je per maand betaalt om gebruik te kunnen maken van de laadpas. Dit bedrag is niet van toepassing op de gratis laadpassen zonder abonnement, die hanteren vaak alleen een starttarief. Wat ons brengt bij het volgende type kosten, namelijk het…
  2. Starttarief: Een vast bedrag dat je betaalt om de laadsessie te starten.
  3. Laadtarief: De kosten per kWh stroom die je verbruikt.
  4. Tijdtarief: Soms betaal je een extra bedrag per uur dat je auto aan de laadpaal staat, vooral bij publieke laadstations waar men snel wil doorladen.
  5. Blokkeertarief: Als je ergens langer dan een bepaalde tijd aan de stekker hangt om op te laden, kunnen sommige aanbieders een blokkeertarief in rekening brengen. Dit wordt vaak gedaan per minuut, na bijvoorbeeld 2 uur betaal je dan per minuut een X bedrag. Dit moet mensen motiveren om de laadplek vrij te maken nadat ze klaar zijn met laden. Deze tarieven kunnen ook ‘s nachts gelden. Let er wel op, want het voorkomt vervelende verrassingen achteraf.
  6. Roamingkosten: Roaming geeft je de mogelijkheid om op te laden aan publieke laadstations die niet beheerd worden door dezelfde aanbieder als je laadpas. Gebruik je een laadpaal met een andere laadpas dan die van de laadpaalaanbieder, dan kan er een roamingtarief gelden en kun je te maken krijgen met roamingkosten op je facturen. Meer over roamingkosten.

Op de factuur die je van de laadpasaanbieder(s) ontvangt, staat duidelijk aangegeven hoeveel je hebt geladen en wat de kosten zijn per laadsessie. Dit helpt je om een goed overzicht te houden en eventueel je laadgedrag aan te passen om kosten te besparen.

Welke extra functies bieden laadpassen?

Laadpassen kunnen meer dan alleen je toegang geven tot laadpunten. Veel laadpasaanbieders bieden handige extra’s zoals:

  • Een app: Hiermee kun je in real-time laadpunten vinden en bekijken welke beschikbaar zijn.
  • Geschiedenis: Inzicht in je laadsessies, verbruik en kosten.
  • Laden in het buitenland: Met sommige laadpassen kun je ook in het buitenland laden, zonder gedoe met verschillende passen of betaalmethoden.
  • Punten sparen voor beloningen.
  • Aanvullende diensten zoals parkeren en autowassen die ook op 1 en dezelfde factuur komen. Veel gebruikt door ondernemers.

Tips voor het kiezen van de juiste laadpas

Er is geen ‘one-size-fits-all’ laadpas. Hier zijn een paar tips om de juiste keuze te maken:

  1. Vergelijk tarieven: Bekijk het starttarief, laadtarief en eventuele tijdstarieven.
  2. Kijk naar dekking: Zorg ervoor dat de laadpas toegang geeft tot laadpunten op de plekken waar jij voornamelijk rijdt.
  3. Lees reviews: Andere EV-rijders hebben vaak nuttige ervaringen en adviezen.
  4. Check extra’s: Let op de extra diensten die worden aangeboden en of deze bij jouw behoeften passen.

Nu weet je alles over hoe een laadpas werkt. Kort samengevat: een laadpas is je sleutel tot een netwerk van laadpunten, maakt je laadsessies inzichtelijk, en kan je leven als EV-rijder een stuk goedkoper maken.