Beste gratis laadpassen zonder abonnement

Geschreven door Passie Voor Laden

Passie Voor Laden biedt je een plek om overzichtelijk te zien welke laadpassen er zijn. We helpen je kiezen welke laadpassen in welke situatie het interessantst zijn.

Dit artikel is bedoeld om je te helpen met het vinden van de beste gratis laadpas (zonder abonnement) voor jouw situatie. We zetten de laadpassen op een rij die voordelig uit de bus komen wanneer het gaat om publiek laden, snelladen en wanneer je zekerheid wilt over het laadtarief dat je betaalt per kWh.

Want het is geen geheim: iedereen met een elektrische auto wil zo voordelig mogelijk rijden. Je zou met je benzineauto toch ook een stukje omrijden om bij een goedkopere pomp te kunnen tanken?

Vrijwel alle bekende laadpas aanbieders verstrekken hun pas gratis, oftewel zonder abonnement. Vaak rekenen ze dan wel een starttarief per laadsessie.

Gratis, dat klinkt ons Nederlanders heerlijk in de oren! Maar als je vaker dan 10 á 12 keer per maand met dezelfde laadpas laadt, zou een abonnement voordeliger uitvallen ten opzichte van al die starttarieven.

Hang je je auto niet zo vaak aan een openbare laadpaal, dan past waarschijnlijk een gratis laadpas zonder abonnement beter bij je. Je betaalt dan nooit een vast bedrag per maand voor de pas. Het is daarom ook niet erg om meerdere gratis passen bij je te hebben.

Laten we beginnen met de lijst!

Beste gratis laadpas met vaste laadtarieven

anwb laadpas
100% dekking in NederlandGeschikt als vakantiepasGeschikt voor snelladenGratis laadpasMet abonnement

ANWB Laadpas

In samenwerking met Eneco eMobility biedt ANWB de mogelijkheid voor een laadpas met of zonder abonnement. Deze heeft voordelige tarieven in NL en goede dekking in heel Europa.

Gratis & Abonnement

Tarief bij publieke laadpalen: Overal € 0,60 / kWh. Tarief bij snelladers: Overal € 0,85 / kWh. Ionity en Fastned: Regulier tarief van aanbieder.

Wil je graag de zekerheid van vaste tarieven? Dan is de ANWB laadpas een aanrader.

Met deze pas hoef je niet te zoeken naar de goedkoopste laadpaal.

Je betaalt namelijk op alle normale publieke laadpalen een tarief van € 0,60 per kWh, plus een starttarief van € 0,34 per laadsessie.

Voor snelladen raden we deze pas niet aan. De snellaadtarieven liggen aan de hoge kant ten opzichte van het CPO tarief van sommige snelladers.

Snelladen kost je overal € 0,85 per kWh met uitzondering van Ionity en Fastned. Daar betaal je het tarief dat de aanbieder heeft vastgesteld (CPO tarief).

Mocht blijken dat je vaker dan 12 keer per maand gebruikmaakt van de ANWB laadpas, kan je er later voor kiezen om de versie met abonnement te nemen. Het starttarief vervalt dan.

De laadpas van ANWB is erg geschikt voor gebruik in het buitenland. De dekking is goed. En ze kiezen ervoor om ook in het buitenland een vast tarief per kWh te hanteren. Hierdoor loop je niet het risico op onverwacht hoge kosten.


Gratis laadpas met goedkoopste starttarief

elbizz laadpas
100% dekking in NederlandGeschikt als vakantiepasGeschikt voor snelladenGratis laadpas

Elbizz Laadpas

Met een netwerk van meer dan 150.000 laadpalen heeft de Elbizz laadpas een goede dekking in Nederland en Europa. Deze laadpas is erg aantrekkelijk geprijsd. Je betaalt eenmalig € 12,95 en verder heb je enkel te maken met een starttarief van slechts € 0,06 per laadsessie.

Gratis

Tarief bij publieke laadpalen: Regulier tarief van aanbieder. Tarief bij snelladers: Regulier tarief van aanbieder.

De laadpas zonder abonnement met het goedkoopste starttarief is de Elbizz laadpas.

Met de pas van Elbizz kun je laden tegen een starttarief van slechts € 0,06.

Vervolgens is de rest van de geladen kWh’s afhankelijk van de laadpaalexploitant. Dus naast het lage starttarief betaal je het standaardtarief van de aanbieder van het laadpunt.

Het aanvragen van de laadpas kost eenmalig € 12,95.

De Elbizz laadpas heeft een volledige dekking in Nederland, dus ben je ervan verzekerd dat je nagenoeg overal terechtkunt.

Ook met de dekking in de rest van Europa zit het helemaal goed. Elbizz maakt gebruik van de backend van Last Mile Solutions, die een zeer groot Europees netwerk heeft.


Beste gratis laadpas voor snelladen

shell recharge laadpas
100% dekking in NederlandGeschikt als vakantiepasGeschikt voor snelladenGratis laadpas

Shell Recharge Laadpas

Gratis laadpas waarmee je het voordeligst uit bent wanneer je vaak snellaadt bij een Shell Recharge station. Deze vind je bij vrijwel elke Shell langs de snelweg.

Gratis

Tarief bij publieke laadpalen: Shell laadpalen: variabel. Overige: € 0,59 / kWh. Tarief bij snelladers: Bij Shell-stations: € 0,65 / kWh. Bij NewMotion laadpalen: variabel. Overige: € 0,76 / kWh.

De gratis laadpas die het best geschikt is voor snelladen in Nederland en Europa is de Shell Recharge laadpas.

Door met deze pas enkel bij Shell Recharge laadpalen langs de snelweg te laden, betaal je het laagste snellaadtarief van € 0,73 per kWh.

Shell Recharge rekent verder nog met vaste laadtarieven. Hiermee betaal je bij bijna alle openbare laadpalen € 0,51 per kWh. Niet-Shell snelladers hebben een tarief van € 0,83 per kWh.

Bij Newmotion laadpalen zijn de tarieven variabel. Dat kan betekenen dat je ergens laadt voor € 0,25 per kWh, maar ook € 0,50 per kWh is mogelijk. Kijk dus goed op je app voor je inplugt bij een laadpunt met variabel tarief.

Shell rekent met een starttarief van € 0,32 per laadsessie, tot een maximum van 20 transacties per maand. Daarna geen starttarieven meer.


Zoveel EV-rijders, zoveel mogelijkheden

Er is niet één laadpas die altijd voor iedereen het voordeligst is. Daarvoor zit er te veel verschil in laadpaalaanbieders, accucapaciteit van auto’s, variabele en vaste tarieven, zelfs afspraken die energiebedrijven hebben met bepaalde gemeenten.

Kortom, de beste laadpas (of meerdere) is een optelsom van persoonlijke variabelen. Een belangrijke tip om tot de beste laadpassen te komen, met of zonder abonnement, is om voor jezelf twee dingen na te gaan.

  1. Waar laad ik? Van welke aanbieders zijn de laadpunten waar ik vaak kom?
  2. Hoe vaak laad ik? Zou het uit kunnen om voor een abonnement te gaan in plaats van een gratis pas?

Op basis hiervan kun je uitzoeken wat voor jou het beste passie voor laden is!

Vergelijk alle gratis laadpassen

Benieuwd welke andere gratis laadpassen er nog meer zijn? Bekijk en vergelijk hieronder alle gratis laadpassen zonder abonnement.

Kies je filters:

Liever een overzicht van alle laadpassen, ook mét abonnement?

Bekijk dan de volledige laadpas vergelijker!