Om ervoor te zorgen dat Nederland in 2030 voldoende publieke laadpalen heeft om de groeiende populariteit van elektrische auto’s te ondersteunen, moeten gemeenten meer gaan samenwerken. Dat is de strekking van een kreet van drie grote exploitanten van publieke laadpalen, waarover platform voor zakelijke mobiliteit Fleet & Mobility bericht. Park&Charge, Opcharge en CityCharge menen dat gemeenten nu te vaak ‘exclusieve’ concessies verlenen voor de plaatsing van laadpunten.
Vanuit het oogpunt van de gemeente is het een begrijpelijke werkwijze. Door één aannemer aan te wijzen voor de plaatsing van laadpalen in een bepaald gebied, weet aannemer en gemeente duidelijk aan welke kosten en baten ze toe zijn. Maar volgens de drie genoemde laadpaalexploitanten leidt het er toe dat de uitbreiding van het laadpuntennetwerk niet snel genoeg gaat.
Tien keer zo veel
Momenteel zijn er ruim meer dan 100.000 publieke laadpunten in Nederland en er komen er dagelijks tientallen bij. Dat moet ook wel, want naar verluidt zijn er in 2030 meer dan 1 miljoen nodig. In zeven jaar tijd moet het aantal laadpunten dus vertienvoudigen, terwijl Nederland al relatief veel laadpunten heeft. Volgens Park&Charge en concullega’s gaan de gemeenten – veelal verantwoordelijk voor de plaatsing van laadpalen – die aanzienlijke taak niet klaarspelen, tenzij ze hun werkwijze veranderen. De exploitanten zeggen op korte termijn met gemeenten te willen spreken over regelgeving en werkwijze, om zo een dreigend laadpalentekort zoveel mogelijk te voorkomen.
Dit nieuwsbericht verscheen origineel hier: Read More